VACCINATIE
Rundvee beschermen
Rundvee beschermen
Aangeboren immuniteit is een verdedigingsmechanisme dat vanaf de geboorte aanwezig is. Het wordt op natuurlijke wijze overgedragen van koe op kalf via de navelstreng, de placenta en het vruchtwater, en na het kalven via de biestmelk.
Dankzij de mogelijkheid tot herkenning zal dit type het dier verdedigen tegen een beperkt aantal herkende ziekteverwekkers.
Wanneer een ziekteverwekker onbekend is, komt de adaptieve immuniteit in actie.
Dit type immuniteit zal in aanraking komen met onbekende agressoren, zijn verdediging hieraan aanpassen en deze in het geheugen opslaan om het organisme later opnieuw te kunnen beschermen als het weer in aanraking komt met diezelfde agressor.
Bij het immuniteitsmechanisme zijn vele factoren betrokken. Om het zo eenvoudig mogelijk te stellen, kunnen we onze aandacht toespitsen op 2 stoffen die ons helpen het principe van vaccinatie te begrijpen.
Een ziekteverwekker wordt gekenmerkt door een stof die eromheen zit, de antigenen. Wanneer de ziekteverwekkende actieve stof in een organisme terechtkomt, wordt het herkend dankzij de antigenen die het bij zich draagt.
Door het antigeen (en dus de betrokken ziekteverwekker) te herkennen, mobiliseert het lichaam de antilichamen (die een klein onderdeel vormen van de afweer, geproduceerd door de witte bloedcellen) - die de bijzonderheid hebben specifiek te zijn voor elk antigeen - om zo de ziekteverwekkers aan te vallen en te neutraliseren.
Een vaccin bevat een verzwakte of inactieve versie van de ziekte die een immuunrespons bij het dier opwekt.
Het zal de ziekte niet uitlokken, maar het is voldoende om het immuunsysteem aan te zetten tot een normale reactie, d.w.z. tot de productie van specifieke antilichamen. Dankzij het geheugen van het immuunsysteem wordt het lichaam getraind om de ziekte te bestrijden en dus snel te reageren bij een toekomstige blootstelling.
Om dit geheugen op lange termijn te behouden, zijn soms boosterdoses nodig.
Neonatale kalverdiarree (dankzij de vaccinatie van de koe enkele weken voor het kalven)...
Miltvuur, mastitis...
Enterotoxaemia, necrotiserende hepatitis, kwaadaardig oedeem, tetanus, boutvuur, leptospirose, voortplantingsziekten: herpesvirus/IBR/BVD, ademhalingsziekten: BRSV/longontsteking, clostridium, pasteurellose, hondsdolheid,...
U gaat deze site verlaten
De informatie weergegeven op deze site is afhankelijk van de lokale wettelijke regelgeving.