Adviezen

Score4,8 (4 Stemmen)

Vaccinatie voor honden en katten: waarom? Consultatie- en vaccinatie herinneringen

Vaccinatie voor honden en katten: waarvoor dient het?

Zoals bij mensen heeft vaccinatie een dubbel doel:
• Bescherm uw huisdier tegen infectieziekten. Door hem te vaccineren kan hij in goede conditie en gezond blijven!
• Bescherm uw huisdier tegen de verspreiding van infectieuze agentia, verantwoordelijk voor deze ziekten. Vaccinatie voorkomt dat de ziekte zich van het ene dier naar het andere verspreidt.

Voor bepaalde ziekten die mensen en dieren gemeenschappelijk hebben, beschermt het vaccineren van dieren ook mensen.
Het is daarom een belangrijke medische handeling. Hoe groter het aantal gevaccineerde dieren, hoe lager de frequentie van de ziekte in de populatie.
Het verminderen van de vaccinatiedruk leidt echter tot het gemakkelijk opnieuw verschijnen van de ziekte

Vaccineren: OK, maar tegen wat?

Een vaccin kan beschermen tegen een of meer ziekten. Er zijn vaccins tegen virussen, bacteriën en parasieten.
Vaccinatie tegen deze verschillende ziekten kan essentieel of optioneel zijn. Het is uw dierenarts die de geschikte vaccins voor uw huisdier kiest op basis van uw levensstijl, uw locatie, de gemaakte reizen.

Vaccinatie: hoe vaak?

Om een effectieve immuniteit te verkrijgen, zijn verschillende injecties nodig in het eerste jaar.
Eenmaal op volwassen leeftijd zijn regelmatige hervaccinaties essentieel om de bescherming effectief te houden gedurende het hele leven van uw huisdier.
U moet voorzichtig zijn en het door uw dierenarts aanbevolen vaccinatieprotocol respecteren als u wilt dat uw huisdier op de juiste manier wordt beschermd. Als de herinneringsvaccinaties  niet goed gedaan zijn, kan het nodig zijn om het vaccinatieprotocol vanaf het begin te hervatten!

Welke dieren moeten worden gevaccineerd?

In België zijn niet alle honden en katten goed gevaccineerd. Toch is vaccinatie nuttig voor alle honden en katten; zelfs degenen die in de stad wonen, degenen die binnen gehouden worden of die al ouder zijn!
Uw dierenarts zal met u bespreken welke soorten vaccins u moet laten toedienen aan uw huisdier in functie van zijn woonplaats, levensstijl en leeftijd.

Vaccineren: is het altijd nodig?

Dankzij de vaccinatie in de afgelopen 10 jaar zijn sommige ernstige ziekten zeldzaam geworden.
Is dit een reden om te stoppen met vaccineren? Nee, integendeel! Het is essentieel om te blijven vaccineren omdat anders de ziekte opnieuw dreigt de kop op te steken. We mogen niet vergeten dat voor honden- en kattenziekten de fauna en het dierenrijk vaak een reservoir vormen waar virussen altijd aanwezig zijn.
Door op een redelijke en gepersonaliseerde manier verder te vaccineren, is het mogelijk om voldoende hoog vaccinatieniveau  te behouden en zo het risico te beperken dat ziekten opnieuw de kop zouden opsteken.
Uw dierenarts zal u advies kunnen geven over de nuttige vaccins voor uw hond of uw kat.

Hoe werkt een vaccinatie?

Vaccinatie gebeurt door de dierenarts tijdens een consult.
Tijdens dit onderzoek voert de dierenarts een volledige gezondheidscontrole uit die hem in staat stelt om een mogelijk probleem op te sporen.
Voor een puppy of een kitten is dit een gelegenheid om een rapport te maken over groei, opleiding en gedrag, voedsel, ongediertebestrijding, medische of chirurgische castratie, hygiëne. Bij een ouder wordend huisdier kan de raadpleging een mogelijkheid zijn om een seniorbeoordeling uit te voeren, inclusief een bloedtest. Het is daarom een bevoorrecht uitwisselingsmoment tussen de dierenarts, het huisdier en de eigenaar.

FAQ
  • Is het de moeite waard om een ​​kat te vaccineren die uitsluitend in een appartement woont?

    Zelfs als uw kat strikt binnenshuis leeft, moet hij worden gevaccineerd. Het is een misvatting, te denken dat deze katten vrijgesteld zijn van besmetting door virussen. Een huiskat kan bijvoorbeeld infectueuze panleucopenie (Typhus) oplopen zonder in direct contact te zijn geweest met een ziek dier. Dit virus is zeer resistent in de omgeving en kan worden overgedragen via een besmet object.

  • Ik wens dat mijn teef pups heeft, moet ik dan opnieuw laten vaccineren?

    Het is van essentieel belang dat een teef goed wordt gevaccineerd voordat ze gedekt word (fokken). Tijdens de eerste levensweken wordt de puppy of het kitten beschermd door de bescherming die zijn moeder via het colostrum doorgeeft (biestmelk).

  • Waarom een ​​dier vaccineren als het al gezond is?

    Vaccinatie is bedoeld om de verspreiding van ziektes te voorkomen en zo gezond te blijven. Het is net daarom dat de hond of de kat die in goede gezondheid verkeert ge-ent wordt. Bescherming tegen ernstige infectieziekten door vaccinatie is ervoor te zorgen dat het dier in goede conditie blijft.

  • Waarom her-vaccinaties?

    De bescherming die door een vaccininjectie wordt gegeven is niet voor de hele levensduur van het dier. Her-entingen zijn nodig om de immuniteit te behouden en effectief te blijven. De intervallen tussen injecties zijn afhankelijk van het vaccin, de ziekte en de leeftijd van het dier. De dierenarts stelt het vaccinatieschema op volgens deze parameters.

  • Waarom puppy's of kittens vaccineren?

    Tijdens de eerste levensweken wordt de puppy of het kitten beschermd door antistoffen die door zijn moeder werden overgedragen via colostrum (melk van de eerste uren).

    Deze maternale immuniteit verminderd echter in de loop van de tijd. Het zal dan nodig zijn om te vaccineren om infectieziekten te voorkomen. De primaire vaccinatie van puppy's en kittens zal bescherming mogelijk maken, maar het is niet voor het leven. Het is alleen door regelmatige her-entingen dat het een duurzame immuunbescherming induceert.

  • Mijn huisdier is oud, is het nodig om door te gaan met het vaccineren?

    Om te zorgen dat vaccins effectief blijven, moeten her-entingen gegeven worden gedurende de hele levensduur van de hond of kat. Het oudere dier is kwetsbaarder. Zijn lichaam, wiens immuunsysteem verzwakt. Het is daarom belangrijk om door te gaan met her-vaccinaties. Overleg met de dierenarts op het moment van de vaccinatie kan ook een gelegenheid zijn voor een grondig onderzoek.

  • Zijn er risico's op bijwerkingen na vaccinatie?

    De veiligheid van het gebruik van vaccins wordt streng gecontroleerd. Vaccins moeten allemaal een tweeledig doel van werkzaamheid en veiligheid dienen. Ze worden daarom voor en na hun commercialisatie zeer serieus bestudeerd. Het potentiële gevaar voor de hond of kat is laag in vergelijking met de risico's die het loopt als het niet is ingeënt tegen ziektes die aanwezig zijn in zijn omgeving.

  • Moeten we ontwormen voordat men laat enten?

    De hond of kat moet in goede gezondheid zijn om gevaccineerd te worden. Als er een groot aantal parasieten aanwezig is, is het immuunsyssteem te druk bezig om goed te kunnen reageren op een vaccinatie. Het is dan ook het beste om een ​​paar dagen voor de vaccinatie te ontwormen. Een goed dieet is ook een deel van de belangrijke voorwaarden voor het optreden van een goede immuniteit.

  • Is het echt nuttig om te blijven vaccineren tegen alle ziekten?

    De impact van vaccinatie op ziekten hangt samen met het aantal gevaccineerde dieren. Als we stoppen met vaccineren, zal de frequentie van ziekten toenemen en zullen er grote epidemieën ontstaan. Sommige ziekten komen voor bij zowel mensen als dieren, dit noemt men zoönosen. Gevaccineerde dieren beschermen dan ook de menselijke populatie. Het mooiste voorbeeld is rabiës. Doorgaan met vaccineren tegen hondsdolheid is om het risico te beperken dat deze dodelijke ziekte terugkeert.

    Vaccinatie is belangrijk voor uw huisdier als individu, maar ook om het heroptreden van ziekten te beletten.

Aanvullende producten

Volwassen gesteriliseerde honden van middelgrote en grote rassen

Lees meer

Voeding bij huidproblemen

Lees meer

Voeding bij huidproblemen

Lees meer

Voeding voor de volwassen gesteriliseerde kat

Lees meer